Verhuurmakelaar aansprakelijk voor schade ten gevolge van hennepkwekerij huurder

feb 18, 2022

Steeds vaker komt het voor dat een huurder van een bedrijfspand of woning een hennepkwekerij in het gehuurde aanbrengt en hierbij schade toebrengt aan het pand. Voor de verhuurder is het vaak lastig om de schade te verhalen op de huurder die soms ook onvindbaar is.

Onder omstandigheden kan de verhuurder proberen de schade te verhalen op de verhuurmakelaar. Dit heeft kans van slagen als de verhuurmakelaar voor het aangaan van de huurovereenkomst onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de identiteit, de werkzaamheden en de inkomsten van de (potentiële) huurder.

Een voorbeeld uit de rechtspraak: iemand van circa 20 jaar wil een afgelegen pand huren met een jaarhuur van € 28.000,= ex btw. De geïnteresseerde geeft aan een callcenter te starten. De verhuurmakelaar meldt na afloop van de eerste alsmede tweede bezichtiging aan de eigenaar van het pand dat hij geen goed gevoel heeft bij deze persoon. De verhuurmakelaar stelt de eigenaar voor dat deze zelf maar eens kennis maakt met deze kandidaat. De verhuurmakelaar vraagt een uittreksel uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel op. Hieruit blijkt dat de onderneming van de kandidaat sinds kort is ingeschreven. De eigenaar maakt kennis met de geïnteresseerde en geeft goedkeuring voor verhuur aan hem.

De huurder stuurt pas de dag voor ondertekening van de huurovereenkomst een kopie van zijn identiteitsbewijs op. De verhuurmakelaar controleert dit niet. Zijn secretaresse voegt de kopie bij de huurovereenkomst.

Na 1,5 jaar wordt de huur niet meer betaald. De eigenaar komt erachter dat degene op wiens naam de huurovereenkomst is aangegaan, van niets wist. Deze persoon doet aangifte bij de politie van identiteitsfraude.

De rechter oordeelde dat de verhuurmakelaar niet heeft voldaan aan de op hem rustende onderzoeksplicht. Het feit dat de eigenaar heeft ingestemd met de verhuur doet niet af aan de eigen onderzoeksplicht van de verhuurmakelaar. De verhuurmakelaar dient de schade aan de eigenaar te vergoeden. Deze schade bestaat uit de kosten van de aannemer voor herstelwerkzaamheden en de huurderving over de periode die nodig is voor het opruimen van het bedrijfspand, het inschakelen van de aannemer en het laten verrichten van de herstelwerkzaamheden. Al met al een duur geintje dat een veelvoud van de door de makelaar ontvangen courtage betrof.

Deel dit bericht

Maaike Doornbos
Maaike Doornbos

Advocaat

Maaike Doornbos is een geboren advocaat, gedreven en enthousiast.

Het huurrecht, contractenrecht en arbeidsrecht zijn de belangrijkste rechtsgebieden van haar praktijk. Voor het opstellen of beëindigen van overeenkomsten, het geven van advies, bijstand in procedures bij rechtbank, gerechtshof en raad van arbitrage of het verkrijgen van een second opinion kunt u bij haar terecht. Zij treedt op voor bedrijven en particulieren.

Maaike heeft de specialisatieopleiding huurrecht van de Vereniging van Huurrecht Advocaten gevolgd en  is lid van deze vereniging.

Het procederen en in het bijzonder de mondelinge behandelingen bij rechtbank en gerechtshof vindt Maaike het leukste onderdeel van haar beroep.