Onderschat een concurrentiebeding niet

sep 28, 2020

U hoort ze vast ook, de verhalen tijdens verjaardagen dat je je niet druk hoeft te maken over een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Het is goed om je te realiseren dat een concurrentiebeding geldig is en blijft totdat het door de rechter is vernietigd of partijen hierover nadere afspraken hebben gemaakt, bijvoorbeeld om het concurrentiebeding te beperken in tijd of straal. Dit is van belang omdat er vaak hoge boetes staan op overtreding van het concurrentiebeding.  

Anders dan vaak wordt gedacht, vervalt een concurrentiebeding niet automatisch indien de werkgever failliet gaat. 

Indien een discussie over een concurrentiebeding bij de rechter belandt, weegt de rechter het recht van de werknemer op vrije arbeidskeuze en de mogelijkheid tot positieverbetering af tegen het bedrijfsbelang van de werkgever om te voorkomen dat (ex-)werknemers met de binnen zijn bedrijf opgedane kennis zijn bedrijf concurrentie kunnen aandoen.

Het vooraf vragen van advies door een werknemer die een concurrentiebeding heeft of een werkgever die een sollicitant in dienst wil nemen die gebonden is aan een concurrentiebeding, kan veel ellende voorkomen. Onder omstandigheden kan de nieuwe werkgever ook zelf door de voormalige werkgever worden aangesproken.

 

Deel dit bericht

Maaike Doornbos
Maaike Doornbos

Advocaat

Maaike Doornbos is een geboren advocaat, gedreven en enthousiast.

Het huurrecht, contractenrecht en arbeidsrecht zijn de belangrijkste rechtsgebieden van haar praktijk. Voor het opstellen of beëindigen van overeenkomsten, het geven van advies, bijstand in procedures bij rechtbank, gerechtshof en raad van arbitrage of het verkrijgen van een second opinion kunt u bij haar terecht. Zij treedt op voor bedrijven en particulieren.

Maaike heeft de specialisatieopleiding huurrecht van de Vereniging van Huurrecht Advocaten gevolgd en  is lid van deze vereniging.

Het procederen en in het bijzonder de mondelinge behandelingen bij rechtbank en gerechtshof vindt Maaike het leukste onderdeel van haar beroep.